שדרות רוטשילד 19 תל אביב, 6688122
972-3-7549998

תחומי עיסוק

תאור שירותי המשרד
1

אנו עוסקים בתובענות יצוגיות מאז שנת 1997. מאז הגשנו למעלה מ- 100 תביעות יצוגיות בנושאים שונים, לרבות בתחום ני”ע, בנקאות, חברות, הגבלים עסקיים, הגנת צרכן ואיכות הסביבה.

בעבר לקחנו חלק גם בתביעות יצוגיות בארה”ב כנגד חברות ישראליות הנסחרות בנאסד”ק בשיתוף עם משרדי עו”ד אמריקאים. התביעות הסתיימו בהסדרי פשרה בסכומים גבוהים ביותר.

בשנת 2006 חוקק חוק תובענות יצוגיות ומאז הנושא הלך והתפתח. מדובר בתחום הדורש מומחיות והשקעה רבה של עבודה.

הנסיון הרב שצברנו בלמעלה מ- 20 שנות התמחות בתחום והתרבות התביעות היצוגיות המוגשות מדי יום (בעיקר בנושאים של הגנת צרכן וחוקי נגישות) הוביל לכך שנשכרנו לייצג גם נתבעים בתביעות יצוגיות, בעיקר בתחומים אלה. עד היום ייצגנו נתבעים בכ- 200 תביעות יצוגיות.
הנושא מוכר לנו היטב הן מצד תובעים והן מצד הנתבעים.

אנו מאמינים כי תביעה יצוגית היא גם סוג של שליחות ציבורית וכלי ראשון במעלה לאכיפה פרטית במקומות בהם מגלה הרשות הרלבנטית אזלת יד או שלחוק הפלילי אין תשובה מספקת . מטעם זה הגשנו גם מספר תביעות יצוגיות “לא כלכליות” שמטרתן למשל תיקון עוולות בתחום איכות הסביבה ובתחומים אחרים.

כך ייצגנו בעבר גורמים “ירוקים” בתביעה יצוגית נגד רשות נחל הירקון ורשויות אחרות לענין זיהום הנחל, את המועצה לצרכנות כנגד חברה שהונתה צרכנים ותביעות אחרות.

התביעות היצוגיות שהגשנו הביאו להחזרים של עשרות מליוני ₪ לצרכנים. כך תביעה שהגשנו כנגד הבנק הבינלאומי הראשון לענין שינוי שלא כדין של ריבית הליבור בהלוואות מט”ח הביאה להחזר של כ- 15 מליון ₪ ללקוחות הבנק. תביעה נגד קופת חולים מכבי הביאה להחזרים של למעלה מ- 6 מליון ₪. תביעה נגד משרד הרישוי הובילה להחזרים של כ- 7.5 מליון ₪ אגרת רישוי ששולמה ביתר וחסכון עתידי של כ- 22 מליון ₪, תביעה יצוגית נגד חמשת הבנקים הגדולים עקב טענות לתיאום עמלות הביאה להחזר של כ- 35 מליון ₪.

תביעה יצוגית כנגד כי”ל בענין זיהום נחל אשלים הסתיימה בפשרה שבה משלמים הנתבעים למעלה מ- 100 מליון ₪ כפיצוי לקבוצה ולשיקום הטבע.

לא תמיד ההליך נגמר בתשלום כספים לתובעים. הנתבעים מנהלים מאבקים קשים, הדיונים נמשכים שנים רבות ובתי המשפט אינם מקלים על התובעים. לעיתים ההשג הוא הרתעתי בלבד, הצהרתי בלבד או שינוי בהתנהלות הנתבע שמביא גם הוא להשג צרכני מאותו רגע ואילך.

כך הסתיימו חלק מהתביעות בהסדרי פשרה שהביאו הטבות שונות לקבוצה. לדוגמא בתביעה שניהלנו כנגד יצרני ומשווקי מרצפות שהורשעו בקרטל, הגענו לאחר שנים של מאבק משפטי להסדר פשרה שבו פוצו הצרכנים בדרך של הנחות משמעותיות לתקופה מסוימת.

תביעה כנגד אחת העיריות הביאה לשינוי בנוסחי החשבונות שנשלחו לצרכנים. תביעה כנגד בנק הביאה להפסקת גביית עמלת סויפט במקרים מסויימים. כך גם תביעות יצוגיות כנגד חברת בזק, אתר יד- 2 ועוד.

אכן לא תמיד ניתן להשיג פיצוי כספי ובכל תיק קיימות בעיות משפטיות או עובדתיות אופייניות לו. יחד עם זאת אנו מאמינים שגם לפשרות מסוג זה יש אפקט הרתעתי וחינוכי ממדרגה ראשונה.

בשנת 2023 אושרו שתי תביעות יצוגיות גדולות שהגשנו – האחת כנגד מארגני נסיעות תלמידים לפולין שהואשמו קרטל והשניה תביעה יצוגית שהגשנו כנגד הבנקים הגדולים בטענה לגביית יתר של עמלת קורספונדנט בהעברות בנקאיות לחו”ל. תביעות אלה נמצאות בשלבים מתקדמים.

תחום נוסף ומשיק לתביעות יצוגיות הוא התביעות הנגזרות. בענין זה הגשנו מספר הליכים בשמן של חברות ציבוריות כנגד נושאי משרה במקרה של אחריות אישית כלפי החברות .

בתביעה נגזרת שהגשנו בשם דיסקונט השקעות כנגד נושאי המשרה הושגה פשרה שבה שולם לבנק סך של 100 מליון ₪ על ידי חברות הביטוח.

תביעה נגזרת נוספת שהוגשה בשם חברת טבע כנגד נושאי משרה גם היא בגלל קנסות שהוטלו על טבע בארה”ב – הסתיימה בהסדר פשרה לפיו שילמה חברת הביטוח לטבע סך של כ- 175 מליון ₪.

בתביעה נגזרת שביקשנו להגיש בשם בנק הפועלים כנגד נושאי משרה בבנק בשל קנסות שהוטלו על הבנק ע”י הרשויות בארה”ב – שילמו חברות הביטוח בדצמבר 2023 בהסכם פשרה לבנק סך של
כחצי מליארד ₪ ! זהו הסכום הגדול ביותר ששולם אי פעם בישראל בתביעה נגזרת.

אנו מייצגים חברות ועסקים שונים על בסיס שוטף. במסגרת זו ניתן יעוץ בבעיות משפטיות שונות בהן נתקלת בדרך כלל חברה מסחרית. מתן חוות דעת, עריכת חוזים מסחריים, ניהול מו”מ, סכסוכים עסקיים, הליכי גביה ותביעות שונות, הליכי רישוי, עתירות מינהליות ובג”צים, מגעים עם רשויות, רכישה ומכירה של מניות , שותפויות , הסכמי עבודה וכדומה וכל הכרוך בהבטים משפטיים של התנהלות שוטפת של עסק מסחרי.

מזה שנים רבות התייחד המשרד ביצוג של לקוחות בעימותים ובמו”מ מול בנקים. לקוחות גדולים ובינוניים, חברות ופרטיים ובין היתר , רשויות מקומיות, קיבוצים , מפעלים ועסקים בסדרי גודל שונים בסכסוכים שונים מול בנקים. טיפלנו במאות תיקים במסגרת זו במגוון הליכים משפטיים – החל מתביעות כספיות שהוגשו על ידי הבנקים נגד אותם לקוחות, או על ידי הלקוחות נגד הבנקים, תיקי פרוק, תיקי פשיטות רגל, מימושי משכנתאות, ערבויות שונות וכדומה.

צברנו נסיון רב בעבודה עם מפרקים, רואי חשבון , חשבים ומומחים לבנקאות.

במסגרת ההליכים משפטיים שניהלנו נגד בנקים, זכו לקוחותינו להחזרים של מליוני שקלים. חלק מהתביעות שהגשנו נוהלו גם כתביעות יצוגיות בשם ציבור גדול של לקוחות ועל כך ראה בחלק הנוגע לתביעות יצוגיות.

המשרד עוסק בתחום איכות הסביבה למעלה מעשרים שנה. חלק מהפעילות נעשה במסגרת הליכים בעלי אופי ציבורי ותובענות ייצוגיות בנושאים סביבתיים.

עו”ד רם דקל ייצג בעבר את עמותת הירוקים בהליכים שונים בתחום איכות הסביבה, ובכלל זה עתירות לבג”ץ בנושאים הנוגעים לקרינה מאנטנות סלולריות ולפרסומות המעודדות קטינים להשתמש בטלפונים סלולריים, הליכים כנגד חברות התחבורה הציבורית דן ואגד בנושאי זיהום אוויר, וכן תובענה ייצוגית כנגד רשות נחל הירקון ו-12 רשויות מקומיות בגין זיהום הנחל.

המשרד יזם מספר הליכים ייצוגיים בתחום איכות הסביבה, ובהם תובענה ייצוגית בעניין גביית תשלום ממבקרים בחוף פולג בנתניה, אשר הסתיימה בהתחייבות להעמדת פתרון חניה חלופי ללא תשלום, וכן תובענה ייצוגית בעניין זיהום נחל אשלים, אשר הסתיימה בהסדר בהיקף של למעלה מ־100 מיליון ש”ח לטובת חברי הקבוצה, שיקום הנזק הסביבתי וקרנות הפועלות בתחום איכות הסביבה.

כיום מנהל המשרד תובענה ייצוגית כנגד רשות מקרקעי ישראל ורשויות נוספות בגין נזקים שנגרמו, על פי הנטען, כתוצאה מזיהום קרקע ואוויר באתרי פסולת באזור אשדוד.

בנוסף לתחומים המוזכרים שבהם אנו עוסקים בצורה אינטנסיבית, המשרד עוסק גם בתחומים נוספים, רבים ומגוונים של המשפט. אנו מתמקדים בנושאים מסחריים ועסקיים ומופיעים בבתי המשפט ובערכאות שונות, לרבות בענינים ייחודיים במקרים פרטניים ויוצאי דופן, כמו סכסוכים מסחריים בתוך המשפחה, הסדרי נושים, פשיטות רגל ופירוקים, סוגיות מיוחדות במקרקעין ועוד.